S Pešbusom in Bicivlakom varno in zdravo v šolo. Otroci navdušeni, starši niti ne

Avtorica: Lucija Zelnik objavljeno dne: 17.9.2019
objavljeno na: https://www.vecer.com/s-pesbusom-in-bicivlakom-varno-in-zdravo-v-solo-10066473
my img
Zabavna in zdrava pot v šolo - IGOR NAPAST
Pešbus in Bicivlak sta obliki organizirane hoje in kolesarjenja v šolo s spremstvom, ki otrokom omogočata samostojnost, varnost v prometu in zdrav življenjski slog.


Pešbus in Bicivlak sta obliki organizirane spremljane poti otrok v šolo v okviru programa Aktivno v šolo, ki ga v sodelovanju s Focusom, društvom za sonaraven razvoj, in Cipro Slovenija, društvom za varstvo Alp, koordinira Inštitut za politike prostora (IPoP). "Pešbus je organiziran način hoje v šolo, namenjen predvsem mlajšim šolarjem, ki potrebujejo spremstvo, Bicivlak pa sestavlja skupina otrok, ki v šolo skupaj s spremstvom kolesarijo, in obenem omogoča legalno vožnjo s kolesom tudi otrokom, ki kolesarskega izpita še nimajo," pove Maja Simoneti, raziskovalka na IPoP. Otroci imajo posebne potovalne karte, tedenske ali letne, na koncu poti pa dobijo potrdilo o opravljeni poti – včasih so zbirali žige, sedaj pa nalepke. Cilj obeh projektov je uresničiti prizadevanja za zdrav življenjski slog in samostojnost osnovnošolcev, obenem pa zmanjšati promet v neposredni okolici šol in tako dodatno poskrbeti za varnost šolarjev.

my img
Zelo pomembno je, da hojo in kolesarjenje čim pogosteje vpletemo v naše vsakdanje dejavnosti, saj je to enostaven način, da povečamo količino skupne dnevne telesne aktivnosti, so ugotavljali strokovnjaki na sklepni konferenci projekta.IGOR NAPAST
Najbolj smo veseli, da sta Pešbus in Bicivlak všeč otrokom.


Program Aktivno v šolo sofinancira ministrstvo za zdravje in je del nacionalnega programa Dober tek, Slovenija, ki si prizadeva za izboljšanje prehranskih in gibalnih navad prebivalcev. "Zelo pomembno je, da hojo in kolesarjenje čim pogosteje vpletemo v naše vsakdanje dejavnosti, saj je to enostaven način, da povečamo količino skupne dnevne telesne aktivnosti. V službo, šolo ali po opravkih se zato odpravimo peš ali s kolesom," poudarja Janja Križman Miklavčič z ministrstva za zdravje, kjer v okviru Evropskega tedna mobilnosti še posebej izpostavljajo zdravstvene prednosti aktivne in trajnostne mobilnosti. "Veseli smo, da so šole in občine prepoznale, da je aktivna pot v šolo koristna, najbolj pa smo veseli, da sta Pešbus in Bicivlak všeč otrokom." Letos v sklopu Evropskega tedna mobilnosti, ki ga v Sloveniji izvajamo od leta 2002, sodeluje 3000 mest iz petdesetih držav, v Sloveniji pa rekordnih 78 občin. "Čeprav kampanja poteka vsako leto med 16. in 22. septembrom, delamo vse leto, ta teden pa je namenjen temu, da pokažemo, kaj smo naredili, in državljanom približamo možnosti aktivne mobilnosti," doda nacionalna koordinatorica programa Evropski teden mobilnosti z ministrstva za infrastrukturo, Polona Demšar Mitrovič.

my img
"Sploh ni dolgčas pa še pot hitreje mine" - IGOR NAPAST
V šole si želimo integrirati projekta Pešbus in Bicivlak ter poskrbeti, da ne bi dobili občutka, da se projekta izključujeta, ker se v resnici ne. Letos spomladi je 36 šol organiziralo 36 Pešbusov, za jesenski del pa je napovedanih 59 šol z 59 Pešbusi in tremi Bicivlaki, vendar so v IPoP prepričani, da jih bo še več. Bicivlak je med otroki zelo priljubljen, doda Simonetijeva, ampak zahteva veliko spremljevalcev, ki pa jih žal primanjkuje. Za otroke, ki se vozijo iz oddaljenih krajev, bo poskrbljeno s postajami Poljubi in odpelji, kjer starši z avtomobilom odložijo otroka, ta pa od postaje nadaljuje pot v šolo peš, kar je v tujini že redna praksa.


V torek je z avtobusne postaje pred Mercator centrom že drugo leto zapored "odpeljal" tudi Pešbus do Osnovne šole Angela Besednjaka, sestavljalo pa ga je deset otrok z dvema spremljevalkama. "Odziv otrok je zelo pozitiven, z veseljem hodijo peš do šole, vendar imamo zmeraj težave z organizacijo spremstva. Starši se nočejo organizirati, da bi prevzeli otroke, zato smo spremljevalci velikokrat učitelji, prostovoljci ali pa zunanji sodelavci," pove Anja Kompan, učiteljica razrednega pouka na Osnovni šoli Angela Besednjaka, ki je spremljevalka pri Pešbusu že drugo leto. "Pobudo sem dala že predlani, pa starši niso bili pretirano navdušeni. Škoda, ker veliko otrok živi v bližini in bi s tem že takrat razbremenili starše in popestrili jutra otrokom." Udeleženci v večini obiskujejo prvo triado osnovne šole, nekaj pa je tudi četrtošolcev, ki so se Pešbusa udeležili že lani in jim je bilo izjemno všeč. "Zelo je zabavno, ker se družimo in pogovarjamo. Sploh ni dolgčas, pa še pot mine hitreje," meni devetletni Marcel, osemletna Iris pa doda, da se je že večkrat pridružila Pešbusu, ker gre točno po njeni poti v šolo, in tako komaj čaka, da jo bodo starši prijavili. Otroci si pot popestrijo z različnimi zabavnimi pogovori in igrami, na primer lani so vso pot do šole z barvnimi spreji po pločnikih risali avtobuse. "Super je, da gredo zraven tudi četrtošolci, saj so na neki način vzor mlajšim," pravi Kompanova, "pokažejo jim, kako stvar poteka, in jim dajo vedeti, da se ničesar ni treba bati."