Učencem obiskovanja vseh obšolskih aktivnosti ni treba plačevati že deset let

Avtorica: Asja Lednik objavljeno dne: 29.12.2018
objavljeno na: https://www.vecer.com/edina-popolnoma-brezplacna-osnovna-sola-je-v-nazarjah-6636691

Osnovna šola (OŠ) Nazarje v slovenskem merilu velja za izjemo. Pozitivno. Mineva namreč deset let, odkar učenci v šolo hodijo povsem brezplačno. Sliši se neverjetno, a drži.

Osnovna šola Nazarje OŠ NAZARJE

Kaj torej pomeni popolnoma brezplačno? "To pomeni, da starši naših učenk in učencev plačujejo samo prehrano za otroke, vse ostale dejavnosti so brezplačne. Vse ekskurzije, prevozi, vstopnine v muzeje, galerije, naravne parke, smučarske vozovnice v zimski šoli v naravi, bivanje v zimski in poletni šoli v naravi, plavalni in smučarski učitelji, izposoja smučarske opreme, plesni učitelji ..." pojasnjuje Vesna Lešnik, ravnateljica OŠ Nazarje.

Idejo in realizacijo projekta brezplačne šole je v šolskem letu 2008/2009 uvedel takratni ravnatelj Jožef Kavtičnik. Ta je leta 2012 za uspešno vodenje osnovne šole, predvsem za projekt edine brezplačne šole v Sloveniji in za sodelovanje šole z lokalnim okoljem, prejel tudi srebrni grb nazarske občine.

Kako zagotoviti sredstva

V OŠ Nazarje dokazujejo, da je na videz nemogočo stvar povsem mogoče izpeljati. Na kakšen način na šoli zagotavljajo sredstva, da lahko deluje na takšen način, odgovarja Lešnikova: "Finančna sredstva za zagotavljanje brezplačne šole pridobivamo na več načinov. Največ jih pridobimo z donacijami raznih podjetij iz bližnje in daljne okolice. Velik delež ima pri tem tudi dobrodelni koncert, ki smo ga poimenovali Za smeh v otroških očeh in ga organiziramo vsako leto v mesecu marcu. Naslednji koncert bo že enajsti zapored."

Osnovna šola Nazarje OŠ NAZARJE

K pridobivanju sredstev vključujejo tudi otroke. "Ti sodelujejo pri peki peciva, ki ga za prostovoljne prispevke ponujamo v času pred koncertom. Starejši učenci izdelujejo božično-novoletne voščilnice, ki jih ponudimo v odkup podjetjem v okolici. Pred stavbo šole sta že nekaj let postavljena dva kontejnerja za zbiranje starega papirja in aluminijastih pločevink, ki jih odvažajo podjetja za predelavo surovin - proti plačilu seveda. V pomladnem času pripravimo likovno kolonijo, kjer nekaj naših najbolj ustvarjalnih učenk in učencev pod vodstvom akademskih slikarjev ustvarja likovna dela. Na razstavo teh del povabimo predstavnike nekaterih podjetij, ki dela otrok po razstavi lahko odkupijo za prostovoljne prispevke."
Šola v naravi, tečaji ...

Na nazarski osnovni šoli vsako šolsko leto organizirajo tri šole v naravi. In vse brezplačno, seveda. "Za učence 4. razredov plavalno šolo, za 6. razred smučarsko-zimsko in za učence 8. razredov tridnevni naravoslovni tabor. Vse stroške, ki nastanejo pri tem, pokrijemo iz šolskega sklada," razloži Vesna Lešnik.

Za učence 2. razreda organizirajo enotedenski plavalni tečaj, za učence 5. razreda pa tečaj smučanja, bolj znan pod imenom Naučimo se smučati. Tako že dvanajst let otrokom omogočajo, da stopijo na smuči, hkrati pa staršem olajšajo stroške, ki pri tem nastajajo. Tudi te stroške namreč pokrijejo iz šolskega sklada oziroma zanje namenijo sredstva, ki jim jih v ta namen dodeli ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport (MIZŠ). S pomočjo omenjenega tečaja so do zdaj naučili smučati 150 do 180 otrok, poudarja Lešnikova.

Osnovna šola NazarjeOŠ NAZARJE

A ne le staršem, brezplačno šolanje ima veliko pozitivnih učinkov tudi na učence. "Zaradi tega je omogočena enakopravna obravnava in udeležba pri vseh aktivnostih. Pogosto učenci tudi sami izražajo ponos in marsikdaj se tudi zahvalijo za te možnosti. S pomočjo tega projekta imajo vsi naši učenci, brez izjeme, možnost razvijati spretnosti in sposobnosti na vseh področjih, ki jim jih ponujamo. Možnosti pa je veliko in vsak otrok se lahko najde vsaj v eni od njih. Hkrati ugotavljamo, da nas projekt brezplačne šole združuje, tako učenke in učence kot zaposlene. Zavedamo se, da ga lahko izpeljemo samo s skupnimi močmi in da drug brez drugega ne zmoremo," pripoveduje Vesna Lešnik.

Podpora in sodelovanje

Starši so s takšnim načinom šolanja zadovoljni in tudi hvaležni. "Po svojih močeh tudi sami prispevajo k uresničitvi tega projekta in pomagajo po svojih zmožnostih," še pravi Lešnikova in dodaja, da je bil projekt brezplačne šole omenjen tudi kot eden od dejavnikov, zaradi katerih je bila nazarska občina lani uvrščena na deseto mesto slovenskih občin, kjer se najbolje živi.
Možnosti za enakopravno vključevanje in razvoj sposobnosti so tako mnogo večje

Ravnateljica OŠ Nazarje prizna, da je bil začetek prevzema brezplačne šole težak. "Načeloma sem projekt poznala, a kot učiteljica sem k realizaciji prispevala samo kamenček v celotnem mozaiku. S 1. januarjem 2012, ko sem prevzela vodenje šole, pa sem seveda morala prijeti v roke vajeti celotnega projekta. Vendar sem imela trdno oporo v kolektivu, med vsemi zaposlenimi, za kar sem jim izjemno hvaležna. Združili smo moči in skupaj nam je uspelo."

A kljub temu, da je zdaj vse skupaj že utečeno, vodenje takšnega projekta še vedno zahteva precej truda in naporov zaposlenih, otrok in staršev - ob podpori vseh zunanjih institucij. In le s skupnimi močmi je mogoče izvajati nekaj tako velikega. To dokazujejo že deset let.