OTROKA MED NASTOPOM LAHKO FOTOGRAFIRATE

Ste tudi vi eden od staršev, ki so vam v vrtcu ali šoli prepovedali fotografirati otroka med nastopom? Informacijski pooblaščenec pojasnjuje, če je prepoved upravičena.
Starši lahko fotografirajo nastop otrok, a fotografij drugih otrok brez soglasja njihovih staršev ne smejo objavljati na spletu.(Foto: iStock)
Informacijski pooblaščenec v prednovoletnem času prejema številna zaskrbljena vprašanja staršev, šol in vrtcev glede (ne)dopustnosti fotografiranja nastopov otrok po Splošni uredbi o varstvu podatkov.

Poudarjajo, da v tem delu ni nikakršnih sprememb glede na čas pred začetkom uporabe Splošne uredbe. Nova zakonodaja na področju varstva osebnih podatkov torej ni uvedla novih pravil glede fotografiranja otrok in staršem tudi ne prepoveduje fotografiranja lastnega otroka na novoletnem ali drugem nastopu.
"Nikakor zato ni ustrezen ukrep nekaterih vzgojno-izobraževalnih institucij, ki so absolutno prepovedale staršem fotografirati svoje otroke na šolski ali vrtčevski prireditvi. Fotografiranje nastopa lastnih otrok v vrtcu ali šoli s strani staršev pomeni po mnenju informacijskega pooblaščenca fotografiranje za zasebne namene," so poudarili.
Vsekakor pa morajo biti starši previdni pri morebitnem nadaljnjem posredovanju fotografij drugih otrok, predvsem tudi pri objavah na spletu in na družbenih omrežjih. Starši zato fotografij drugih otrok brez soglasja njihovih staršev ne smejo posredovati tretjim ali jih objavljati na spletu. "Gre namreč za drugačno situacijo, kot kadar fotografiranje prireditve organizira šola oziroma vrtec," so še dodali.