Nekdanja gostilna je sedaj šola

Avtorica:Barbara Bradač objavljeno: 14.10.2018
objavljeno na: https://www.vecer.com/fram-nekdanja-gostilna-je-sedaj-sola-6592763
Osnovna šola Fram ima v objektu na mestu nekdanje gostilne, ki jo je bila občina primorana podreti, a je zunanjost povsem enaka prejšnji stavbi, tri učilnice in kuhinjo za pouk gospodinjstva, ki je najsodobneje opremljena.

Super je. "Pa internet imamo in lahko poslušamo glasbene želje med likovnim." "Ven se lahko gremo igrat." Tako navdušeno o novih prostorih pripovedujejo učenci četrtih razredov, ki so letošnje šolsko leto začeli v povsem novih prostorih, v obnovljenem objektu Turner, čez cesto Osnovne šole Fram. Velika pridobitev je tudi dvorišče z zelenico, kjer lahko otroci sprostijo odvečno energijo in se nadihajo svežega zraka.

IGOR NAPAST Zadovoljni četrtošolci v novih svetlih prostorih z razredničarko Bernardo Šibila

Zaradi prostorske stiske v OŠ Fram so bili primorani z občino Rače - Fram poiskati rešitev. Tako se po novem del pouka izvaja v prostorih nekdanjega objekta Turner, ki so ga pred začetkom šolskega leta uspeli obnoviti in prilagoditi za izvajanje pouka. Objekt, ki ga krajani bolj poznajo kot nekdanjo gostilno in je bil več let zapuščen, je torej dobil povsem novo podobo in namen, kar je občino stalo več kot pol milijona evrov. Damjan Gašparič, ki vodi vzgojno-izobraževalni in varstveni zavod OŠ Fram od druge polovice letošnjega avgusta, je povedal, da je šola pridobila novi, veliki in svetli učilnici, nove so tudi garderobe, gospodinjska učilnica in kabineti ter manjša telovadnica oziroma razgibalnica. Izpostavil je še, da se otroci pred prečkanjem ceste zmeraj zberejo v skupino, ki jo vedno spremlja učitelj, na cesti pa je tudi predpisana omejitev prometa na 30 kilometrov na uro, a nekateri vozniki tej omejitvi ne sledijo najbolj.

IGOR NAPAST Sodobno opremljena gospodinjska učilnica

"Otroci in učiteljici se v novih prostorih odlično počutimo," je povedala razredničarka 4. razreda Bernarda Šibila, čemur je pritrdila tudi druga razredničarka Katja Ozimič. "Prostori so topli, nežni, umirjeni, otroci pa imajo predvsem prostor. Nismo odrezani od šolskega dogajanja. Tudi predmetna stopnja prihaja k nam, ker imajo tukaj čudovito gospodinjsko učilnico. Na telovadbo pa hodimo mi v šolsko telovadnico," pripoveduje učiteljica Šibila. Prav na gospodinjsko učilnico so na šoli še posebej ponosni, saj je sodobno opremljena. "Ima dva štedilnika, dve pečici, mikrovalovko, pomivalni in pralni stroj. Kot prava kuhinja. Posebej zanimive so nape, ki čistijo zrak s pomočjo filtrov in ne z odvodom zraka," je zadovoljen novi ravnatelj Gašparič. Sicer pa učence prav nič ne moti, da niso v isti stavbi kot ostali, učencem je to pravzaprav zelo všeč. "Ni takšne gneče, pa manj je kričanja," so naštevali prednosti. Malico jim čez cesto pripeljejo, na kosilo gredo v osrednjo stavbo šole.

Pri otvoritvi sodeloval cel kraj
Slovesna otvoritev novih prostorov je bila 21. septembra, pri tem pa so sodelovali učenci in učenke četrtih in petih razredov. In seveda razredničarki 4. razredov Katja Ozimič in Bernarda Šibila, ob njih še učiteljica Smiljanka Šimunđa, ki je poskrbela za pogostitev, učitelj Tadej Sternad, ki je pripravil ozvočenje, učiteljica Brigita Vabič je pripravila fotografsko razstavo, učiteljici Jelka Bojc in Maša Stres, kista z učenci izdelali spominček, kuharici in kuhar. Pecivo so spekle nekatere učiteljice, velik del pa aktiv kmečkih žena, sokove in jabolka je pripravila kmetija Greif, kmetija Papež vino, pomagali so tudi učitelji in učiteljice, ki so vse pripravljeno morali znositi v objekt Turner.
Slavnostna govornika sta bila župan občine Rače - Fram Branko Ledinek in ravnatelj OŠ Fram Damijan Gašparič.