Prehrana v šoli: A la carte kosil si ne morejo privoščiti

Avtorica: Franja Žist Objavljeno: 21.9.2018 objavljeno na: https://www.vecer.com/prehrana-v-soli-a-la-carte-kosil-si-ne-morejo-privosciti-6572393


foto MARKO VANOVŠEK Nekateri starši zelo agresivno zahtevajo, kaj naj njihov otrok je v šoli.
Starši učencev imajo vedno več zahtev po drugačni prehrani otrok, veliko šol bo odslej upoštevalo le še zahtevo po dieti, ki jo predpiše otrokov zdravnik.
V šolah je vse več otrok z različnimi dietami, ki pa niso medicinsko utemeljene in imajo lahko škodljive učinke za otroke, vzgojno-izobraževalnim zavodom, ki so dolžni zagotavljati dietno prehrano, pa pomenijo veliko breme pri organiziranju prehrane. Združenje za pediatrijo pri Slovenski zdravniški zbornici je zato za novo šolsko leto pripravilo priporočila za medicinsko indicirane diete in na veliko šolah bodo odslej pri oblikovanju jedilnikov upoštevali le diete, ki jih bodo predpisali zdravniki.

Vegani, vegetarijanci in pripadniki verskih skupin
"Starši v šolah zahtevajo razne zadeve. Imamo starše, ki so vegani, vegetarijanci, nekateri imajo versko pogojene želje in takšno prehrano zahtevajo tudi za svoje otroke. A na šolah res ne zmoremo ustreči vsakemu, vsaj ne v teh normativnih okvirih, ki si jih lahko privoščimo glede na ceno obrokov. Če želimo ustreči peščici in pripravljati različne obroke le za nekaj učencev brez zdravstvenih razlogov, to podraži prehrano za vse," opozarja ravnatelj OŠ Janka Modra iz Dola pri Ljubljani in predsednik združenja ravnateljev Gregor Pečan. Ravnatelj pripoveduje, da so nekateri starši pri zagovarjanju svojih zahtev, recimo po vegetarijanski prehrani, zelo agresivni in ob grožnjah v šoli pišejo še pritožbe tako na šolsko ministrstvo kot varuhu človekovih pravic. Zato priporočila zelo pozdravlja: "Šole si a la carte prehrane učencev enostavno ne moremo privoščiti." Za snovanje več vrst obrokov v šolah namreč nimajo niti dovolj zaposlenih niti dovolj denarja za nakup posameznih sestavin oziroma za posebne priprave hrane, ki bi jo nekateri starši želeli.

Peticija proti omejevanju izbire
Priporočila ministrstva te dni žanjejo veliko nezadovoljstva med družinami, ki se prehranjujejo po veganskih ali vegetarijanskih smernicah, ki jih med medicinsko indiciranimi dietami ni. Zdaj podpisujejo spletno peticijo za umik okrožnice, nasprotujejo pa ji tudi v islamski skupnosti, kjer so prepričani, da bi morali njihovi otroci imeti priložnost v šolah izbrati ustrezno prehrano brez zdravniškega potrdila, saj njihovo versko prepričanje ni bolezen.

Šolska prehrana je že leta stalnica različnih razprav na svetih staršev, pojasnjuje sogovornik, zato so na njihovi šoli jedilnike pošiljali tudi že v oceno na Nacionalni inštitut za javno zdravje, prav tako so staršem dali možnost, da organizirajo dežurstva in bi tako vsak dan eden od njih spremljal razdeljevanje kosil, a se za slednje niso odločili. Na njihovi šoli, ki jo obiskuje dobrih tisoč vrtčevskih in osnovnošolskih otrok, imajo sicer 50 otrok z dietnim jedilnikom, večinoma iz medicinskih razlogov. Tisti, ki ne jedo mesa ali posebno svinjine, je tisti dan, ko je na jedilniku, ne vzamejo in lahko dobijo več druge hrane, ustrezno rešitev vidi ravnatelj.
Težave povzročajo predvsem starši

Praksa je od šole do šole različna. Tako je ravnatelj OŠ Livada Goran Popović že pred leti, ko se je pojavilo večje število zahtev po drugačnih dietnih kosilih, šel staršem naproti in zadevo rešil s ponudbo menijev brez svinjskega mesa. Na njihovi šoli tako kosilo danes izbereta dve tretjini učencev, posebnih težav nimajo. "Ko je na vrsti pasulj, imamo dve termo posodi pasulja s svinjskimi rebrci in tri z govejim mesom. Kuharica že pozna otroke in enemu da zajemalko iz prve posode, drugemu iz druge," ilustrira sogovornik. Četudi bi se kdaj zgodila napaka, otroci ne bi delali težav, te povzročajo predvsem starši. Popović pa opozarja, da čeprav so z ministrstva dobili okrožnico o priporočilih, v njej ni jasno zapisano, da so šole dolžne upoštevati le ta priporočila, kar bi jim zelo olajšalo delo, tako pa se bodo ravnatelji še vedno morali znajti sami. "Splošne zapise si vsak lahko razlaga po svoje. Pa bi lahko ministrstvo vse rešilo z enim stavkom, da naj šole upoštevajo samo diete zdravnika. Vsake želje vsakega starša enostavno ne gre uresničiti."

Na šolskem ministrstvu pravijo, da so šolam poslali smernice za snovanje zdrave in raznolike prehrane, in poudarjajo, da so šole po zakonu dolžne obvezno zagotavljati le malico. Kosila, ki so običajno bolj na tapeti, učencem ni treba nujno jesti v šoli.