Otroke je treba naučiti ubraniti se nevarnosti, ki jih prinaša splet

Na posvetu o e-zlorabah

objavljeno 27. september 2018 ob 17:26 avtor: MMC RTV SLO, STA
objavljeno na http://www.rtvslo.si/znanost-in-tehnologija/otroke-je-treba-nauciti-ubraniti-se-nevarnosti-ki-jih-prinasa-splet/467199


Preventivni ukrepi pred e-zlorabami otrok vključujejo izobraževanje otrok in njihovih staršev, predvsem pa je pomembno vzpostavljanje zaupanja med otroki in starši, so poudarili na posvetu.

Na tokratnem celodnevnem posvetu o obravnavi e-zlorab otrok v Ljubljani, že osmem po vrsti, je bila osrednja predavateljica Ethel Quayle, forenzična klinična psihologinja in raziskovalka z Univerze v Edinburgu. Quaylova je predstavila več študij, med njimi tudi takšne, ki kažejo povečanje zabeleženih primerov spolnih zlorab otrok na spletu. Pri tem je opozorila, da ni mogoče vedeti, ali se število dejanj zares povečuje ali gre za njihovo boljše odkrivanje. Poudarila pa je, da je število ljudi, ki jih ujamejo zaradi spolnih zlorab, precej nižje od dejanskega števila storilcev.

Zanikanje problematičnega vedenja
Omenila je tudi, da številni otroci, ki so bili žrtve spolnega nagovarjanja, ne priznajo, da je bilo njihovo vedenje problematično, in jih takšno vedenje tudi ne straši. V zadnjem času pa se po njenih navedbah pojavlja trend neposrednih prenosov spolnih zlorab na spletu, pri čemer se lahko posnetki tudi zajamejo in ostanejo shranjeni na spletnih straneh. Kot je pokazala študija, med žrtvami tovrstnih dejanj prevladujejo otroci, stari med 11 in 13 let.

Sicer pa po besedah Quaylove pri spolnih zlorabah velja, da mlajši, kot je otrok, resnejša je oblika zlorabe in je velikokrat povezana z družinskim članom, pa tudi večkrat posredovana na spletu.

Na vprašanje, kateri otroci so bolj ranljivi za spolne zlorabe na spletu, je odgovorila, da so razlogi enaki v resničnem svetu in na spletu, in sicer so to lahko psihološke težave, kot je depresija, velikokrat tudi nimajo dobre komunikacije oziroma podpore v družini.

Ranljive skupine otrok
Pomen zaupanja med starši in otroki sta v izjavi za medije poudarila tudi koordinator prijavne točke Spletno oko Andrej Motl in vodja oddelka za mladoletniško kriminaliteto na upravi kriminalistične policije GPU Vinko Stojnšek. Ko otrok staršu zaupa neprijetno izkušnjo s spleta, mu je treba biti v oporo in ga ne kregati, kaj je počel, je pojasnil Stojnšek.

Po njegovih navedbah so lani obravnavali okoli 180 kaznivih dejanj, povezanih s spolno zlorabo otrok na spletu, leto prej okoli 110. Kot meni, Slovenijo trenutno morda rešuje jezikovna ovira, saj se večina tovrstnih dogodkov odvija v angleško in francosko govorečih skupinah. Toda tudi pri nas se otroci začenjajo vse bolj zgodaj učiti angleškega jezika, je opozoril.

Izsiljevanja s posnetki
Motl pa je pojasnil, da so na prijavni točki opazili, da je vse večji delež zlorabljenih mlajših otrok. Po njegovih navedbah se pri nas najpogosteje dogaja, da se intimni posnetki, ki si jih mladi izmenjujejo med seboj, znajdejo tudi pri kom, ki mu niso bili namenjeni, prav tako je pri nas razširjeno izsiljevanje z intimnimi posnetki za še več posnetkov ali za denar.

Tako Stojnšek kot Motl sta poudarila pomen preventive, da se tako otroci kot starši o teh temah izobrazijo. Tudi prodekanja FDV-ja Katja Lozar Manfreda je v nagovoru pojasnila, da se pri prijavni točki Spletno oko v zadnjih letih osredotočajo prav na preventivo.

Da je pomembno otroke, ki zelo hitro postanejo vešči upravljanja z elektronskimi napravami, naučiti ubraniti se nevarnosti, ki jih prinaša splet, je poudaril tudi direktor Združenja za informatiko in telekomunikacije pri GZS Nenad Šutanovac. "Klikniti nekaj je lahko, težko pa je izbrati pravo vsebino," je dejal.

Posvet so organizirali prijavna točka Spletno oko, ki deluje v okviru Centra za varnejši internet Slovenije v sodelovanju z ljubljansko fakulteto za družbene vede (FDV), upravo kriminalistične policije Generalne policijske uprave (GPU) in Združenja za informatiko in telekomunikacije pri Gospodarski zbornici Slovenije (GZS).