Tri delovne sobote za daljše počitnice

Avtor: D.L. objavjeno dne: Ljubljana, 27.08.2018, 8:47
Objavljeno na : https://www.24ur.com/novice/slovenija/tri-delovne-sobote-za-daljse-pocitnice.html

Šolski koledar v novem šolskem letu predvideva kar tri delovne sobote. Prva bo na vrsti že prvi mesec pouka, in sicer 29. septembra. Nadomeščalo se bo ponedeljek, 24. decembra. Učenci se lahko veselijo tudi dveh podaljšanih vikendov. Prve počitnice se bodo začele 29. oktobra, do takrat bi treba 41-krat v šolo.Čez teden dni se začenja novo šolsko leto.
Čez teden dni se začenja novo šolsko leto.FOTO: iStock
Še en teden in učenci bodo znova sedli v šolske klopi. Učenci od prvega do osmega razreda jih bodo gulili do 26. junija 2019, ko se uradno spet začnejo poletne počitnice. V resnici se dan prej, saj je 25. praznik. A do takrat nas loči še skoraj deset mesecev, zato pojdimo lepo po vrsti.
Prvo ocenjevalno obdobje bo trajalo od 1. septembra do 31. januarja, drugo pa od 1. februarja do 24. junija, razen za učence 9. razreda, za katere traja do 15. junija.

Letošnje šolsko leto bo "postreglo" s kar tremi delovnimi sobotami. Prva bo že 29. septembra, nadomeščalo pa se bo prosti dan 24. decembra. Druga bo 2. februarja, potrebna pa je zaradi točke v pravilniku o šolskem koledarju, ki pravi: "Pouk v šolskem letu za učence od 1. do 8. razreda traja največ 38 tednov po pet dni v tednu, vendar ne manj kot skupno 189 dni, za učence 9. razreda pa največ 35 tednov po pet dni v tednu, vendar ne manj kot skupno 174 dni." Tretja delovna sobota bo 11. maja, nadomeščalo se bo petek, 3. maja.

Če vam ni všeč, da je včasih treba tudi v soboto v šolo, vas lahko tolaži dejstvo, da bodo zato počitnice daljše. Prve, krompirjeve, bodo na vrsti 29. oktobra, trajale bodo do 2. novembra. Z vikendom prej in potem bodo otroci doma devet dni. In če boste začeli odštevati že prvi dan pouka: do počitnic se jih bo nabralo 41.

41-krat v šolo pa bodo spet počitnice.
41-krat v šolo pa bodo spet počitnice.FOTO: iStock
Naslednje so novoletne, od ponedelja, 24. decembra, do srede, 2. januarja. Povedano drugače: 12 prostih dni. Na tisto delovno soboto konec septembra boste konec decembra gotovo gledali z naklonjenostjo.

Zimske počitnice bodo, kot smo že vajeni, razdeljene na dva dela. Najprej se bodo začele za učence z vzhodnega dela države, in sicer v ponedeljek, 18. februarja. Prost teden bodo imeli otroci z območja jugovzhodne Slovenije (razen občin Ribnica, Sodražica, Loški Potok, Kočevje, Osilnica in Kostel) ter z območja koroške, podravske, pomurske, savinjske in posavske statistične regije.

Za zahodni del države, torej za učence z območja gorenjske, goriške, notranjsko-kraške, obalno-kraške, osrednjeslovenske in zasavske statistične regije ter prej omenjenih občin jugovzhodne Slovenije, pa se bodo začele 25. februarja.

Prvomajske počitnice se (po uradnem šolskem koledarju) začnejo v soboto, 27. aprila, in (spet uradno) trajajo do vključno četrtka, 2. maja. A ker je prost tudi petek, 3. maja, so v resnici daljše. Bo pa na ta račun že prvi teden v šoli dolg šest in ne pet dni.

In potem se začne odštevanje: učenci od prvega do osmega razreda bodo morali v šolo še 37-krat, devetošolci pa še 31-krat. Zanje se namreč poletne počitnice začnejo prej, že 15. junija.

Da bodo tudi tedni med enimi in drugimi počitnicami krajši, bodo poskrbeli prazniki. Obetata se dva podaljšana vikenda, prvi februarja, drugi pa aprila. Kulturni praznik pride namreč na petek, velika noč pa nam tako ali tako vsakič podaljša konec tedna. Naslednje leto bo velikonočni ponedeljek 22. aprila.