Učenci zakorakali v svet medijev in prevzeli vodenje Radia Maribor

Avtorica: uredništvo mariborInfo.com objavljeno dne: 20. November 2018
objavljeno na: https://mariborinfo.com/novica/lokalno/ucenci-zakorakali-v-svet-medijev-in-prevzeli-vodenje-radia-maribor/187331


Svetovni dan otrok na Radiu Maribor (foto: Mediaspeed).

Tudi Radio Maribor se je letos pridružil letošnji pobudi Unicefa. Na svetovni dan otrok, ko po vsem svetu praznujemo 29. rojstni dan najpomembnejšega dokumenta za otroke - Konvencije o otrokovih pravicah, so najmlajši prevzeli vodenje podjetij.

Tako se je Radio Maribor danes pridružil aktivnostim Unicefa ob svetovnem dnevu otrok in simbolično dobil novo vodstvo. V vlogi odgovorne urednice se je pomerila Maša Drevenšek, devetošolka mariborske Osnovne šole Bojana Ilicha, njeni sovrstniki pa so se prelevili v novinarje, tehnike, moderatorje in spletne urednike. Na svetovni dan otrok, tokrat posvečen otrokovemu glasu v podjetjih, so soustvarjali program in opozorili na izzive, s katerimi se soočajo otroci v Sloveniji in po svetu.

Odgovorni urednik Radia Maribor Robert Levstek je danes simbolično predal vodenje radia učenki Maši Drevenšek (foto: Mediaspeed).

»Otrokom v programu Radia Maribor vseskozi posvečamo vsebinsko pozornost, bodisi v naših informativnih pa tudi dnevnih vsebinah, tudi v odlični otroški oddaji Zaspančki s Simono Kopinšek in kokoško Nežko, ki je namenjena zlasti najmlajši populaciji. Na današnji Unicefov svetovni dan otrok pa smo program zasnovali še s posebno pozornostjo,« je dejal odgovorni urednik Radia Maribor Robert Levstek, ki je danes simbolično predal vodenje radia učenki Maši Drevenšek, in poudaril, da moramo glas otrok slišati ne samo ob njihovem svetovnem dnevu, ampak ves čas: 

»Tematiki otrokovih pravic in dolžnosti ter njihovemu stanju v Sloveniji smo namenili Radijsko tribuno, v rubriki Koristnice pa prav tako s pomočjo otrok izpostavili načine, kako se pravilno in uspešno učimo, saj je prav znanje največja popotnica za uspešno pot otrok na njihovi življenjski poti. Ob tem smo otroke spodbudili, da v soustvarjanju programa spoznajo radijsko delo in z vsebinami, vezanimi na ta dan, tudi sami opozorijo na njihove izzive.«

Na Osnovni šoli Bojana Ilicha spodbujajo učence, da tudi sami prepoznavajo sovrstnike, ki potrebujejo kakršno koli pomoč, ali se znajdejo v stiski, in pomagajo drug drugemu (foto: Mediaspeed).

Na današnjem Unicefovem svetovnem dnevu otrok na Radiu Maribor so sodelovali učenci Osnovne šole Bojana Ilicha, ki z Unicefom sodeluje že nekaj let. Na šoli spodbujajo učence, da tudi sami prepoznavajo sovrstnike, ki potrebujejo kakršno koli pomoč, ali se znajdejo v stiski, in pomagajo drug drugemu.

»Ob tem jih hrabrimo, da so čuječi v smislu prepoznavanja in preprečevanja kakršne koli oblike nasilja,« je ob tem dejala ravnateljica Astrid Videc.

Na Radiu Maribor so za otroke pripravili še ustvarjalno in radijsko delavnico, učenci, ki niso sodelovali pri soustvarjanju programa, pa so lahko na vodenih ogledih pobliže spoznali delovanje regionalnega RTV centra Maribor. Učence in zaposlene Radia Maribor je prišel pozdravit in se jim zahvalit za sodelovanje tudi izvršni direktor UNICEF Slovenija Tomaž Bergoč.

Otroke je danes na Radiu Maribor obiskal tudi predsednik republike Borut Pahor ... (foto: Mediaspeed)

Otroke je danes na Radiu Maribor obiskal predsednik republike Borut Pahor in jih pozdravil v njihovih novih vlogah, otroci pa so z njim opravili intervju. Pahor se je nato odpravil še v mariborsko podjetje Mikro+Polo, ki je prav tako sodelovalo v Unicefovi pobudi.

... otroci pa so z njim opravili intervju (foto: Mediaspeed).