Delovni čas učiteljev: Kaos in nezadovoljstvo pri preštevanju ur

Avtorica: Franja Žišt objavljeno dne: 16.11.2018
objavljeno na: https://www.vecer.com/delovni-cas-uciteljev-kaos-in-nezadovoljstvo-pri-prestevanju-ur-6613578

Učitelji ugotavljajo, da je ureditev delovnega časa med šolami še vedno zelo različna. foto ANDREJ PETELINŠEK

Ob številnih drugih nejasnostih ravnatelji nimajo navodil, katera nadomeščanja lahko izplačajo in kdaj bodo dobili denar zanje, a nekateri so jih kljub temu že izplačali.

Novi delovni čas učiteljev naj bi poenotil zelo različne prakse dela učiteljev po šolah, ki jih je v reviziji ugotovilo računsko sodišče. A zdi se, da rešitve ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, ki v šolah veljajo od 1. septembra, ne dajejo želenih rezultatov. Na šolah je kvečjemu še slabše, delovni čas še vedno razlagajo od šole do šole drugače, med zaposlenimi pa je vedno več nezadovoljstva.

Ni navodil, ni pojasnil, ni aplikacije

"Namen novega delovnega časa ni bil dosežen. Vsaka šola je v novo šolsko leto startala po svoje," pravi ravnatelj OŠ Domžale Uroš Govc. Prejšnja ministrska ekipa zaradi odstopa vlade ni dokončala projekta, nova ekipa rešitve še išče. Četudi so drugačno ureditev lani preizkušali na okoli 25 šolah, analize in priporočil, kako organizirati delovni čas na podlagi praktičnih izkušenj šol, ni pripravil nihče. "Konkretnih navodil, kako organizirati delo učiteljev, nismo dobili. Danes prihaja med šolami še do večjih razlik kot prej. Na nekaterih šolah so se dogovorili, da novega delovnega časa enostavno ne bodo upoštevali, in delajo po starem. Drugi so pravila prilagodili po svoje," razlaga Govc in poudari, da to ob površnih pojasnilih ministrstva ni težko. Tretja skupina šol, kamor sodi tudi njegova, pa se pravil strogo drži. "Učitelji imajo kolege na drugih šolah, pogovarjajo se med seboj in ugotavljajo, da je na kaki šoli še vedno drugače kot pri nas. Novi delovni čas se izvaja s površnimi navodili, nezadovoljstvo med učitelji pa je kar veliko. Ko kličemo na ministrstvo, pravijo, da se problema lotevajo pospešeno, da bi nam dali čim več napotkov, a nova ministrska ekipa šele ugotavlja, v kaj je zagrizla."
Učitelji morajo zapisati "vsako minuto", ravnatelji pa "vsako minuto" preveriti
Po novem so ure učiteljev razdeljene v stebre. Kaj vpisovati v katerega, je ravnateljem jasno, ne pa tudi, kako delo časovno ovrednotiti. Med novostmi je tudi plačilo nadomeščanj, a na šolah, kljub temu da so učitelji dobili že tretjo plačo, še nimajo navodil, kdaj in kako bodo lahko te ure izplačali. "Pri nas ure beležimo, a pri učiteljih je negotovost velika, saj delajo, pa ne vemo, kako bo z izplačilom," pravi Govc. Zaradi nejasnih navodil šole nadomeščanja zelo različno beležijo in sogovornik je prepričan, da bodo na šolskem ministrstvu s šol prejeli zelo različne podatke o tem, katere ure in za kaj naj bi izplačali. Da je zmeda še večja, so ravnatelji nekaterih šol nadomeščanja brez navodil in zagotovljenega denarja vseeno izplačali. Poleti že je bila šolnikom obljubljena aplikacija na spletnih straneh ministrstva, ki naj bi jim olajšala delo in odgovorila na vsa njihova vprašanja, a tudi te še vedno ni.

Zapišejo in preverjajo vsako minuto

"Pri nas hudega nemira še ni, ker smo imeli prej dober sistem in smo se dogovorili, da je vse, kar sedaj izvajamo, poskusno, da bomo pravila še sproti spreminjali in da tisto, kar smo se dogovorili na začetku šolskega leta, ne bo nujno stoodstotno veljalo do konca," o ne najbolj dobrodošlih spremembah razlaga ravnateljica OŠ Toneta Čufarja v Mariboru Špela Drstvenšek. Upa, da ne bo preveč nemirno sredi šolskega leta, ko bodo učitelji ugotavljali, da imajo bodisi premalo ali preveč ur.
Uskladitev do konca meseca?"Pričakovati je, da se bo pri tako velikih spremembah kaj zapletlo. Nas je pa presenetilo, kako težko se ravnatelji ločujejo od modelov, ki so jih uporabljali zadnjih deset ali petnajst let in so bili od šole do šole različni," pravi glavni tajnik sindikata Sviz Branimir Štrukelj. Poudari, da je do sprememb prišlo zaradi zahteve računskega sodišča. Nadomeščanja bodo učitelji dobili plačana, miri sindikalist, eden od razlogov, da ministrstvo šolam še ni nakazalo denarja, je, da se še usklajujejo, kaj plačati. "Imamo različna stališča, mi imamo seveda širši nabor kot ministrstvo," pravi Štrukelj, ki ocenjuje, da bodo usklajeni do konca tega meseca.

"Stvari niso dorečene na državnem nivoju, ministrstvo pa tudi ne reče bobu bob. Še vedno prihaja do dvojnega financiranja, tudi zato, ker se je sindikat tako izpogajal," izpostavi sogovornica. Na mnogih šolah ur učiteljev ne vodijo, tam, kjer jih, je veliko zmede, vprašanj in nejasnosti, ki jih sindikat razlaga po svoje, delavcem v prid, pristavi. Veliko je tudi dodatnega dela, saj morajo učitelji zapisati "vsako minuto", ravnatelji pa "vsako minuto" preveriti. "Dodajajo nam naloge, nihče pa se ne vpraša, ali jih je fizično sploh mogoče izpeljati. Na marsikateri šoli se, namesto da bi se ukvarjali s tem, kaj delati, ukvarjajo s tem, koliko kako delo šteje in kam ga vpisati."

Nejasnosti je še vedno veliko, potrjuje tudi ravnateljica OŠ Ljudski vrt Ptuj Tatjana Vaupotič Zemljič. Včeraj so zato ptujski ravnatelji medse povabili predstavnike sindikata Sviz, da jim odgovorijo na odprta vprašanja. Na marsikatero so ravnatelji dobili odgovor, da se sindikat in ministrstvo še usklajujeta. "Po poskusnem obdobju sta umanjkali analiza in predstavitev ugotovitev, ravnatelji smo bili tudi izločeni iz dogovorov, ki so potekali le med ministrstvom in sindikatom," izvirni greh težav vidi ptujska ravnateljica. Ugotavlja, da imajo težave ovrednotiti čas za opravljeno delo, dogaja se, da so učitelji v načrtih tudi za sto ur presegli letno obvezo, čeprav je po izkušnjah minulih let jasno, da to ni mogoče. "Je pa prav, da se delo ovrednoti, tudi zaradi javnosti, ki učitelje vidi samo takrat, ko so doma, ko nimajo pouka, ne pa tega, da imajo neenakomerno razporejen delovni čas," ravnateljica podpre spremembe. Na vse očitke in vprašanja, ki smo jih posredovali šolskemu ministrstvu, bodo odgovorili danes, so sporočili.