Mariborski otroci bodo tekli in hodili: Brez kondicije se težko učiš

Avtorica: Barbara Bradač Objavljeno:1.10.2018  Objavljeno na: https://www.vecer.com/ce-nimas-kondicije-se-tezko-ucis-6582068

Osnovna šola borcev za severno mejo Maribor je prva slovenska šola, ki se je pridružila mednarodnemu projektu, ki spodbuja otroke, da dnevno prehodijo ali pretečejo 1600 metrov

Ob začetku tedna otroka, ki letos poteka na temo Prosti čas, so na Osnovni šoli borcev za severno mejo Maribor začeli izvajati mednarodni projekt "Daily mile - kids fit for life", ki spodbuja otroke, da se gibajo na prostem najmanj 15 minut dnevno. To pomeni, da dnevno prehodijo ali pretečejo eno miljo oziroma 1600 metrov. Ta šola je prva slovenska šola, ki se je pridružila projektu, v katerega je vključenih nad 5200 šol iz več kot 45 držav sveta, več kot 1,2 milijona otrok pa je v tem projektu dnevno aktivnih. "V tujini je odziv zelo dober. Želimo si, da bi otroci ponotranjili potrebo bo gibanju, tudi v dežju," pravi Nina Kolenc, profesorica športne vzgoje in koordinatorica projekta.

SAŠO BIZJAK Učenci četrtih razredov Osnovne šole borcev za severno mejo so z dedki in babicami prehodili 1600 metrov.

​Projekt je nastal, ker so otroci danes pretežki in se premalo gibljejo, predvsem pa preveč sedijo pred računalnikom, in ta vzorec bi radi prekinili, pravi Kolenčeva. Menijo, da jim bo to lažje uspelo s podporo starih staršev in okolice, zato so na uvodni dogodek povabili tudi dedke in babice.

SAŠO BIZJAK

"Želimo si medgeneracijske povezave in podpore starih staršev, da otroke pošljejo ven, da so aktivni. Če nimaš kondicije, se težko učiš, saj moraš biti tudi fizično sposoben vse miselne procese predelati. Da je fizična kondicija pomembna za učenje, nam kažejo tudi vrhunski strokovnjaki, ki se gibajo," pojasnjuje koordinatorica projekta. Na OŠ borcev za severno mejo je v projekt vključenih vseh 350 učencev.